Algemeen
Wie mag een woning huren en bewonen?

Je kunt alleen een woning huren wanneer je er zelf gaat wonen en na verhuizing inschrijft op het gehuurde adres in de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van de gemeente Maastricht. Het is verboden om de woning te verhuren voor korte of langere periode (short stay, Airbnb e.d.). Ondertekenaar(s) van het huurcontract en hun eventueel inwonende kind(eren) zijn de bewoners van de eengezinswoning.

Kan ik de woningen bezichtigen?

Je bent vast erg nieuwsgierig hoe de woningen in Sphinx Zuid er uit komen te zien! Wegens veiligheidsrichtlijnen op de bouw is het niet mogelijk om de woningen zomaar te bezichtigen. Om je toch een goed beeld te geven van het uiteindelijke resultaat, plaatsen wij op deze website impressie beelden of video’s zodra deze beschikbaar zijn.

Mocht er een kijkmogelijkheid georganiseerd worden op de bouw of een modelwoning, word je daarvan op de hoogte gebracht via onze nieuwsbrief. Zorg er dus voor dat je die ontvangt! Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

Kan ik huurtoeslag ontvangen?

De woningen in Sphinx Zuid worden verhuurd in de vrije sector. Daarom is het niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Moet ik inschrijf- of bemiddelingskosten betalen?

Je hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er zijn geen bemiddelingskosten.
Voor (of tijdens) het ondertekenen van de huurovereenkomst dient de eerste maand huur en de eventuele waarborgsom te zijn/worden overgemaakt via internetbankieren. Een waarborgsom wordt gevraagd indien je zelfstandig ondernemer bent, in loondienst voor bepaalde tijd bent, je niet volledig aan de inkomensrichtlijnen kunt voldoen of in het geval van afwijkende situaties.

Ik wil een woning huren, wat moet ik doen?

De inschrijving is nog niet gestart. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de start verhuur. Je ontvangt dan ook informatie over het online inschrijfproces en de vervolgstappen die je kunt verwachten. Daarnaast zullen we informatie over het inschrijven op de website publiceren zodra de verhuur van start is gegaan.

Duurzaamheid
Wat voor apparatuur zit er in de keuken?

In de keuken zit ATAG apparatuur met minstens energielabel A+. De keuken is compleet ingericht voor kookgemak en veiligheid. Bijvoorbeeld met een inductiekookplaat met kinderslot en digitale timers. De combimagnetron, afzuigkap, vaatwasser en koel-vriescombinatie maken de keuken compleet.

Hoe wordt de woning verwarmd?

De woningen zijn aangesloten op de stadsverwarming, die milieuvriendelijk gevoed word door industriële restwarmte van de papierfabriek Sappi. 

Hoe energiezuinig zijn de woningen?

De woningen in Sphinx Zuid krijgen energielabel A. De woningen worden namelijk extra goed geïsoleerd, hebben geen gasaansluiting meer nodig en worden verwarmd middels het stadsverwarmingsnet. Op de woning worden 6 zonnepanelen geplaatst, die bijdragen aan een lagere co2 uitstoot en lage energielasten voor jou als bewoner.

Toetsing en inkomen
Kan ik als ondernemer een woning huren?

Als ondernemer kun je een woning in Sphinx Zuid huren als je minimaal 1 jaar een eigen onderneming hebt en aan de inkomensrichtlijnen voldoet. Er wordt gevraagd om de jaarrekening van een afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Het resultaat (netto winst voor belasting) wordt gehanteerd als het jaarinkomen. Het gemiddelde van de netto winst uit de bedrijfsvoering over meerdere jaren wordt als bruto inkomen gehanteerd.

Het is goed om te weten dat aan ondernemers een waarborgsom van 3 maanden de kale huur wordt gevraagd bij het sluiten van de huurovereenkomst. De waarborgsom moet voor de sleuteloverdracht in bezit zijn van de verhuurder.

Telt studiefinanciering mee als inkomen?

Studiefinanciering is een lening, en telt daarom niet mee als inkomen.

Telt een uitkering mee als inkomen en (hoe) wordt deze meegenomen in de berekening?

Een uitkering telt mee als eerste inkomen indien je kunt aantonen op lange termijn structureel  aan de inkomenseis te kunnen voldoen. Daarnaast telt een uitkering, wanneer het een 2e inkomen betreft, mee in de berekening. 

Hoe worden de woningen toegewezen?

Zodra de verhuur van start gaat, krijgen alle geïnteresseerden de mogelijkheid om zich online in te schrijven voor hun droomwoning. Tijdens de inschrijving worden persoonsgegevens, informatie over je inkomen en eventuele vaste maandlasten opgevraagd. Deze informatie wordt gebruikt om te controleren of je aan de inkomensrichtlijnen kunt voldoen. Ter ondersteuning van de ingevulde informatie, upload je de gevraagde documenten in je dossier. Deze documenten tonen aan dat de door jou ingevulde informatie klopt.

Geschikte kandidaten worden vervolgens gematcht met de beschikbare woningen. Dit gebeurt op basis van de door jou ingevulde gegevens en je voorkeurswoningen. Indien er meerdere geschikte kandidaten voor één woning zijn, wordt er een digitale loting ingezet om de voorlopige toewijzing te bepalen.

Kan ik als uitzendkracht een woning huren?

Het is belangrijk dat je ook op langere termijn de huur kunt betalen. Daarom is het noodzakelijk om een arbeidsovereenkomst van minimaal één jaar te hebben, ondersteund met een intentieverklaring van de werkgever. Met een nul-urencontract of een contract via een uitzendbureau kun je niet aan deze voorwaarden voldoen. Een contract via een detacheringsbureau wordt beoordeeld aan de hand van de voorwaarden van het contract.

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een woning te huren is het belangrijk dat je iedere maand de huur kunt betalen. Daarom zijn er inkomensrichtlijnen opgesteld:

  • Minimaal bruto maandinkomen van 4 x de maandhuurprijs;
  • Gepensioneerden: minimaal bruto maandinkomen van 3,5 x de huurprijs per maand;
  • Bij twee gezinsinkomens telt het tweede inkomen voor 100% mee;

Eigen vermogen
Wanneer je eigen vermogen hebt en dit van belang is om mee te tellen, dan rekenen wij 10% van het vermogen mee als inkomen bovenop het overige inkomen. Eigen vermogen vanaf € 50.000,- telt mee. Naast je eigen vermogen moet er ook een vast inkomen zijn.

Inschrijven
Waar kan ik het inschrijfformulier vinden? En waar kan ik mijn documenten uploaden?

Zodra de verhuur van start gaat, vind je op de website een button met ‘direct inschrijven’. Je kunt vervolgens een account aanmaken voor ‘mijn omgeving’; een online dossier waarin je veilig jouw gegevens en documenten kunt aanleveren.

Wil je op de hoogte gebracht worden zodra de verhuur van start gaat? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Welke documenten moet ik uploaden?

Tijdens de inschrijving worden er documenten opgevraagd. Dit zijn voornamelijk documenten gerelateerd aan je identiteit en je inkomen. Welke documenten dit precies zijn, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie. Tijdens het inschrijfproces krijg je hier meer uitleg over en zie je in jouw persoonlijk dossier welke documenten er worden gevraagd. Hier lees je alvast een lijstje met het soort documenten dat je kunt verwachten.

Loondienst:

– Kopie geldig legitimatiebewijs van aanvrager en eventuele overige aanvrager
– Verklaring verhuurder/beheerder/eigenaar/hypotheekhouder van huidige woning met bevestiging van goed betalingsgedrag. Indien inwonend dan graag een uittreksel uit het bevolkingsregister.
– Werkgeversverklaring(en)
– Gewaarmerkte kopie arbeidsverleden en loongegevens van het UWV. Klik hier om te zien hoe je dit document kunt opvragen: Handleiding UWV formulier aanvragen DigiD. Houdt er rekening mee dat je dit document alleen kunt aanvragen met je DigiD.
– Jaaropgave afgelopen jaar
– In geval van een uitkering: bewijs van toekenning uitkering
– In geval van scheiding: echtscheidingsconvenant
– Uittreksel uit het bevolkingsregister

Voor zzp –er, zelfstandig ondernemers, directeur/aandeelhouders bovendien:

– Recente accountantsverklaring met balans en winst/verliesrekening over het afgelopen 2 jaar
– Een inschatting, door een accountant opgesteld, van het verwachte resultaat van het komende boekjaar
– Recent uittreksel Kamer van Koophandel
– Bankgarantie van minimaal 3 maanden
– Verklaring IB60

Voor gepensioneerden:

In plaats van een werkgeversverklaring en salarisstrook kan worden volstaan met kopieën van de jaaropgaven van het afgelopen jaar.

Huren
Is het schilderen van de wanden toegestaan?

De wanden worden met behang opgeleverd. Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak inrichten en decoreren. Dus je mag wanden `sausen` of (opnieuw) behangen.  Houd er rekening mee dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in het oorspronkelijke staat moet terugbrengen. 

Kozijnen en deuren mag je niet schilderen. Boren in tegels (badkamer, toilet, keuken) is niet toegestaan.

Huren is slim en luxe! Waarom?

Huren is zorgeloos en luxe. Je weet namelijk waar je financieel aan toe bent. Je hebt vaste maandlasten en geen uitgaven voor groot onderhoud. En het risico van waardevermindering van de woning ligt bij de verhuurder. Ook is huren flexibel. Je huurt een woning namelijk voor minimaal 1 jaar, waarna de overeenkomst opzegbaar is per de eerste van de volgende maand, met 1 kalendermaand opzegtermijn.

Daarnaast geniet je van een modern duurzaam huis, met een luxe badkamer en complete keuken met kwalitatieve apparatuur, en lage energielasten. Zonder daar zelf investeringen voor te doen. Is er eens iets stuk en is er een reparatie noodzakelijk? Dan staan wij voor je klaar!

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni. 

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Het is mogelijk om bij je woning een parkeerplaats te huren in de ondergelegen parkeergarage. Hiervoor betaal je apart de huur per maand, deze bedraagt € 100,-. Er is ook een Q-park parkeerterrein in het Sphinxkwartier waar je betaald kunt parkeren. Het is niet mogelijk om in de buurt op straat te parkeren, gezien de autoluwe opzet in de wijk.

Opleveringsniveau/oplevering
Mag er een laminaatvloer gelegd worden?

Laminaat is toegestaan, mits er een juiste ondervloer wordt toegepast en het laminaat geschikt is voor vloerverwarming. Als je in Sphinx Zuid gaat wonen ontvang je hierover meer informatie en een instructie. 

Omdat de woningen verwarmd worden met vloerverwarming is het belangrijk dat je kiest voor een vloerbedekking die de warmte goed geleidt. Alleen dan kun je optimaal gebruik maken van de
vloerverwarming. Geleid de vloerbedekking niet goed? Dan gaat er veel energie
verloren. Laat je adviseren door een specialist over het toepassen van de juiste
(onder)vloer.

 

Hoe zijn de wanden en plafonds afgewerkt?

De wanden in de woonkamer, hal en slaapkamer(s) zijn met behang in een neutrale kleur afgewerkt. Het plafond, en de wand in het toilet boven de tegels wordt voorzien van wit spuitwerk. 

Hoe zijn de keuken en badkamer afgewerkt?

De keuken is voorzien van witte kastjes en een zwart composietstenen werkblad. De apparatuur is van ATAG en wordt geïntegreerd in de keuken. De combimagnetron wordt zichtbaar geplaatst en is uitgevoerd in roestvrijstaal.

De badkamer is luxe uitgevoerd met een ligbad, dubbele wasbak, douche en toilet. De vloer en de wanden zijn betegeld.

Wanneer zijn de appartementen gereed en zou ik kunnen verhuizen?

De verwachte oplevering is Q2 2020. Vele professionals op de bouw zijn dagelijks bezig om deze mooie woningen op tijd op te kunnen leveren. Maar er kunnen onvoorziene omstandigheden zijn die de bouw vertragen. Hierbij kun je denken aan weersomstandigheden zoals harde wind of vorst, maar ook het aanleveren van afbouwmateriaal.

Wil je graag weten wanneer de eerste paal wordt geslagen, het tijd is voor pannenbier of dat de datum van start verhuur bekend is? Blijf dan op de hoogte via onze Facebookpagina en schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan mis je nooit meer een mijlpaal en ben je er meteen bij zodra de verhuur van start gaat.