Algemeen
Ik wil een woning huren, wat moet ik doen?

De verhuur is gestart! Bekijk het aanbod om jouw droomwoning te vinden, controleer of je aan de inkomensrichtlijnen en andere voorwaarden kunt voldoen en start met jouw online inschrijving.

Zijn de beelden op de website van het appartement dat ik ga huren?

De beelden die op de website worden getoond zijn artist impression, dit zijn animatie beelden gemaakt op basis van de plattegronden en het opleverniveau van de appartementen. Er zijn diverse typen appartementen te huur, de beelden die je op de website ziet zijn dus niet vanzelfsprekend van het appartement dat je gaat huren. Omdat het gaat om impressiebeelden kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Informatie over het opleverniveau vind je in de veelgestelde vragen en de precieze afmeting en indeling vind je terug op de plattegronden per woning.

Kan ik huurtoeslag ontvangen?

De woningen in Sphinx Zuid – Recamier worden verhuurd in de vrije sector. Daarom is het niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Kan ik de woningen bezichtigen?

Je bent vast erg nieuwsgierig hoe de woningen in Sphinx Zuid – Recamier er uit komen te zien! Wegens veiligheidsrichtlijnen op de bouw én de huidige maatregelen rondom Covid-19, is het niet mogelijk om de woningen zomaar te bezichtigen.
We houden de ontwikkelingen goed in de gaten en zullen een online alternatief bieden indien de maatregelen aanhouden. Om je toch een goed beeld te geven van het uiteindelijke resultaat, plaatsen wij op deze website impressie beelden of video’s zodra deze beschikbaar zijn.

We willen je vragen om de veiligheid van jezelf maar ook van de harde werkers op de bouw niet in gevaar te brengen en de bouwplaats niet te betreden.

Wanneer zijn de woningen gereed en zou ik kunnen verhuizen?

De woningen van Blok B, dit zijn de huisnummers 7 worden 19 juli a.s. opgeleverd.
De woningen van Blok A, dit zijn de huisnummers 9, worden eind juli/begin augustus a.s. opgeleverd.

Wat is de invloed van de maatregelen omtrent Corona op de bouw?

Op deze website vermelden wij de geplande oplevering van de woningen. Op dit moment verwacht de aannemer dat deze datum wordt gehaald. Echter, de opleverdatum kan door omstandigheden verzet worden, zoals bijvoorbeeld door het later aangeleverd krijgen van de bouwmaterialen of wanneer er verdere beperkende maatregelen door de overheid worden ingevoerd. Wij houden dit goed voor jou in de gaten en wanneer je bij ons een woning wilt huren, informeren wij je uiteraard tijdig over de sleuteloverdracht.

Houd hier dus rekening mee wanneer je de huur opzegt of je woning verkoopt.

Toetsing en inkomen
Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om te huren?

Om in aanmerking te komen voor een appartement in Sphinx Zuid – Recamier is het van belang dat je kunt voldoen aan de inkomensrichtlijnen. Als je voor 85% aan de inkomenseisen kunt voldoen, is een garantstelling van derden mogelijk. Daarnaast is het belangrijk dat je geen negatieve BKR registratie hebt.

 

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een woning te huren is het belangrijk dat je iedere maand de huur kunt betalen. Daarom zijn er inkomensrichtlijnen opgesteld:

  • Minimaal bruto maandinkomen van 3,5 x de maandhuurprijs;
  • Bij twee gezinsinkomens telt het tweede inkomen voor 100% mee;

Eigen vermogen
Wanneer je eigen vermogen hebt en dit van belang is om mee te tellen, dan rekenen wij 10% van het vermogen mee als inkomen bovenop het overige inkomen. Eigen vermogen vanaf € 50.000,- telt mee. Naast je eigen vermogen moet er ook een vast inkomen zijn.

Telt een uitkering mee als inkomen en (hoe) wordt deze meegenomen in de berekening?

Een uitkering telt mee als eerste inkomen indien je kunt aantonen op lange termijn structureel  aan de inkomenseis te kunnen voldoen. Daarnaast telt een uitkering, wanneer het een 2e inkomen betreft, mee in de berekening. 

Kan ik als ondernemer een woning huren?

Als ondernemer kun je een woning in Sphinx Zuid – Recamier huren als je minimaal 1 jaar een eigen onderneming hebt en aan de inkomensrichtlijnen voldoet. Er wordt gevraagd om de jaarrekening van een afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant óf administratiekantoor. Het resultaat (netto winst voor belasting) wordt gehanteerd als het jaarinkomen.
Het is goed om te weten dat aan ondernemers een waarborgsom van 3 maanden de kale huur wordt gevraagd bij het sluiten van de huurovereenkomst. (Ook indien 1 van de 2 huurders een ondernemer is) De waarborgsom moet voor de sleuteloverdracht in bezit zijn van de verhuurder.

Kan ik als uitzendkracht een woning huren?

Het is belangrijk dat je ook op langere termijn de huur kunt betalen. Daarom is het noodzakelijk om een arbeidsovereenkomst van minimaal één jaar te hebben, ondersteund met een intentieverklaring van de werkgever. Met een nul-urencontract of een contract via een uitzendbureau kun je niet aan deze voorwaarden voldoen. Een contract via een detacheringsbureau of een uitzendovereenkomst Fase-B, wordt beoordeeld aan de hand van de voorwaarden van het contract.

Telt studiefinanciering mee als inkomen?

Studiefinanciering is een lening, en telt daarom niet mee als inkomen.

Mogen ouders of derden garant staan als er niet kan worden voldaan aan de inkomensrichtlijnen?

Voldoe je net niet aan de inkomensrichtlijnen? In het geval dat je minimaal 85% van de inkomensrichtlijnen haalt met je eigen inkomen, is het mogelijk om ouders of derden garant te laten staan. Neem contact op met de verhuurmakelaar voor de voorwaarden.

Inschrijven
Waar kan ik het inschrijfformulier vinden? En waar kan ik mijn documenten uploaden?

Bovenaan deze website staat een button met ‘direct inschrijven’. Je kunt vervolgens een account aanmaken voor ‘mijn omgeving’; een online dossier waarin je veilig jouw gegevens en documenten kunt aanleveren. We vragen pas om je persoonlijke documenten nadat je een voorlopige toewijzing hebt geaccepteerd. Bij de inschrijving, willen we alleen je inkomen weten.

Moet ik inschrijf- of bemiddelingskosten betalen?

Je hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er zijn geen bemiddelingskosten.
Voor sleuteloverdracht dient de eerste maand huur en de eventuele waarborgsom te zijn/worden overgemaakt. Een waarborgsom wordt gevraagd indien je zelfstandig ondernemer bent of in het geval van afwijkende situaties.

Welke documenten moet ik uploaden?

Tijdens de inschrijving worden er documenten opgevraagd. Dit zijn voornamelijk documenten gerelateerd aan je identiteit en je inkomen. Welke documenten dit precies zijn, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie. Op deze pagina vind je tips & tricks over het veilig uploaden van je documenten en kun je een documentenchecklist downloaden per inkomenssituatie.

 

Hoe worden de woningen toegewezen?

Tijdens de inschrijving krijgen alle geïnteresseerden de mogelijkheid om zich online in te schrijven voor hun droomwoning. Er worden persoonsgegevens, informatie over je inkomen en eventuele vaste maandlasten opgevraagd. Deze informatie wordt gebruikt om te controleren of je aan de inkomensrichtlijnen kunt voldoen.

Iedereen die voldoet aan de inkomenseis én de inschrijving heeft voltooid, wordt meegenomen in de matchronde(s). Dit gebeurt op basis van de door jou ingevulde gegevens en je voorkeurswoningen. Let er dus goed op dat je het juiste inkomen invult van zowel jezelf als je evt. partner.

Huren & voorwaarden
Kan ik zelf een energieleverancier uitkiezen?

De woningen zijn aangesloten op de stadsverwarming van Ennatuurlijk. Hiervoor sluit je een overeenkomst met Ennatuurlijk. Lees er meer over op de website van Ennatuurlijk Maastricht.
Een energieleverancier kun je zelf kiezen.

Wie mag een woning huren en bewonen?

Je kunt alleen een woning huren wanneer je er zelf gaat wonen en na verhuizing inschrijft op het gehuurde adres in de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van de gemeente Maastricht. Het is verboden om de woning te verhuren voor korte of langere periode (short stay, Airbnb e.d.). Ondertekenaar(s) van het huurcontract en hun eventueel inwonende kind(eren) zijn de bewoners van het appartement.

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni. 

Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten?

Ja, de servicekosten bedragen €35,- per maand.

Is het toegestaan om huisdieren te houden?

Je neemt natuurlijk graag je harige vriendje of goudvis mee naar je nieuwe huis. Mits dit geen overlast veroorzaakt voor andere bewoners, is dit toegestaan. Zorg er dus voor dat je huisdier niet overmatig blaft of miauwt, ontsnapt uit de woning (of tuin) en geen schade aan de woning toebrengt.

Mag er een laminaatvloer gelegd worden?

Laminaat is toegestaan, mits er een juiste ondervloer wordt toegepast en het laminaat geschikt is voor vloerverwarming. Als je in Sphinx Zuid – Recamier gaat wonen, ontvang je hierover meer informatie en een instructie. 

Omdat de woningen verwarmd worden met vloerverwarming is het belangrijk dat je kiest voor een vloerbedekking die de warmte goed geleidt. Alleen dan kun je optimaal gebruik maken van de
vloerverwarming. Geleid de vloerbedekking niet goed? Dan gaat er veel energie
verloren. Laat je adviseren door een specialist over het toepassen van de juiste
(onder)vloer.

 

Is het schilderen van de wanden toegestaan?

De wanden worden met behang opgeleverd. Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak inrichten en decoreren. Dus je mag wanden `sausen` of (opnieuw) behangen.  Houd er rekening mee dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in het oorspronkelijke staat moet terugbrengen. 

Kozijnen en deuren mag je niet schilderen. Boren in tegels (badkamer, toilet, keuken) is niet toegestaan.

Wat zijn de voordelen van huren?

Huren is zorgeloos en luxe. Je weet namelijk waar je financieel aan toe bent. Je hebt vaste maandlasten en geen uitgaven voor groot onderhoud. En het risico van waardevermindering van de woning ligt bij de verhuurder. Ook is huren flexibel. Je huurt een woning namelijk voor minimaal 1 jaar, waarna de overeenkomst opzegbaar is per de eerste van de volgende maand, met 1 kalendermaand opzegtermijn.

Daarnaast geniet je van een modern duurzaam huis, met een luxe badkamer en complete keuken met kwalitatieve apparatuur, en lage energielasten. Zonder daar zelf investeringen voor te doen. Is er eens iets stuk en is er een reparatie noodzakelijk? Dan staan wij voor je klaar!

Kwaliteit & voorzieningen
Zit er een berging bij mijn appartement?
Je beschikt over een eigen fietsenberging, afgescheiden door gaashekwerk.
Hoe zijn de wanden en plafonds afgewerkt?

De wanden in de woonkamer, hal en slaapkamer(s) zijn met behang in een neutrale kleur afgewerkt. Het plafond, en de wand in het toilet boven de tegels wordt voorzien van wit spuitwerk. Het plafond is circa 2,6 meter hoog.

Wat voor badkamer zit er in het appartement?

De comfortabele badkamer is uitgevoerd in een moderne zwart-wit kleurstelling. De vloer is voorzien van zwart gespikkelde vloertegels, de wanden zijn tot aan het plafond betegeld met wit glanzende wandtegels. In de badkamer tref je een heerlijke ruime douche met deur en een dubbele wastafel. Er zijn enkele appartementen met een ligbad. De exacte afmeting en indeling van de badkamer vind je terug op de plattegronden zodra deze beschikbaar zijn.

Hoe is de keuken afgewerkt en ingericht?

Jouw appartement in Sphinx-Zuid – Recamier is voorzien van een moderne open keuken met witte kasten en een zwart werkblad. In de keuken zit ATAG apparatuur met minstens energielabel A+. De keuken is compleet ingericht voor kookgemak en veiligheid. Je hebt een inductiekookplaat met afzuigkap, een geïntegreerde vaatwasser, oven met magnetron functie, en een koelvriescombinatie of koelkast met vriesvak.

Hoe is het apart toilet afgewerkt?

Op de vloer liggen zwart gespikkelde vloertegels, de wanden zijn tot ongeveer 1 meter hoogte voorzien van wit glanzende wandtegels. Daarboven is wit spuitwerk aangebracht. Er is een vrijhangend toilet en een fontein met kraan aanwezig.

Is er een glasvezelaansluiting aanwezig in de woning?

Ja, deze is aanwezig.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Het is mogelijk om bij je woning een parkeerplaats te huren in de ondergelegen parkeergarage. Hiervoor betaal je apart de huur per maand, deze bedraagt € 100,-. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar, indien er meerdere geïnteresseerden zijn zal er geloot worden.

Hoe wordt de woning verwarmd?

De woningen zijn aangesloten op de stadsverwarming van Enatuurlijk. Je dient een contract af te sluiten met Ennatuurlijk, dat betekent dus dat je niet zelf een energieleverancier kunt kiezen. Lees meer over de aansluiting van de stadswarmte door Ennatuurlijk in Maastricht 

Hoe wordt de woning geventileerd?

Er is een mechanische afzuiging aanwezig en er is toevoer van verse lucht door ventilatieopeningen in de buitengevel.

Duurzaamheid
Zijn er zonnepanelen aanwezig en waar worden deze voor ingezet?

Ja, er zijn zonnepanelen aanwezig op het dak. De groene energie die hiermee wordt opgewerkt wordt gebruikt voor de algemene voorzieningen. Hierbij kun je denken aan onder meer verlichting van de algemene ruimten.

Hoe duurzaam zijn de woningen?

De woningen in Sphinx Zuid – Recamier zijn zeer energiezuinig en gebouwd met veel aandacht voor duurzaamheid. De woningen worden namelijk extra goed geïsoleerd, zijn voorzien van triple glas, hebben geen gasaansluiting meer nodig en worden verwarmd middels het stadsverwarmingsnet. Het gebouw is van zonnepanelen, de energie die hierdoor wordt opgewerkt wordt ingezet voor de algemene voorzieningen. In de hal komt een scherm te hangen waarop voor jou als bewoner zichtbaar is hoeveel energie er is opgewekt. Andere maatregelen die zijn getroffen zijn een mossedum (groen) dak, geïntegreerde huisvesting voor vogels in de gevels.